Kroję paprykę, podsmażam razem z innymi warzywami i robię zupę. Jej sekret to 1 nietypowy dodatek

Dodano:
Krojenie papryki Źródło: katemangostar/Freepik
Jeśli znudziły ci się klasyczne obiady i szukasz czegoś, co odmieni twoją kulinarną rutynę, sięgnij po przepis na tę zupę. Podpatrzyłam go u jednej z dietetyczek działających w sieci. Urzekł mnie prostotą, a jednocześnie mocno zaskoczył. Znalazło się w nim bowiem coś, co rzadko widuje się w polskich zupach.

Karolina Gąsiorek jest dietetykiem i autorką e-booków kulinarnych. Prowadzi swojego bloga. Działa też w mediach społecznościowych. Na jej przepis natrafiłam przypadkiem, gdy szukałam inspiracji na obiad. Nie chciałam przygotowywać kolejnej pomidorowej z makaronem czy innej „oklepanej” zupy. Jednocześnie zależało i na tym, by znaleźć propozycję, która nie będzie udziwniona ani przesadnie wyszukana. Recepta dietetyczki spełniła wszystkie te kryteria. Zupa wyszła naprawdę dobra, a jej przygotowanie nie zajęło mi wiele czasu. Zniknęła ze stołu tak szybko, że nie zdążyłam nawet uwiecznić moich kulinarnych dokonań.

Jak zrobić zupę z przepisu dietetyczki?

Przygotowanie tej propozycji obiadowej jest dziecinnie proste. Wystarczy pokroić i podsmażyć poszczególne warzywa, a na koniec uzupełnić całość o bulion, śmietanę oraz jeszcze jeden składnik. Dość nieoczywisty i rzadko spotykany w roli dodatku do zupy. Chodzi o tortellini, czyli małe włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, serowym lub grzybowym. To, jaki rodzaj wybierzesz, zależy wyłącznie od twoich preferencji. Ja najbardziej lubię ostatni z przywołanych wariantów. Bez trudu dostaniesz go w każdym supermarkecie lub większym sklepie spożywczym. Cena produktu oscyluje zwykle wokół 10 złotych za 250 gramów.

Przepis: Zupa z tortellini

Ten niecodzienny dodatek sprawia, że zupa zyskuje wyjątkowy smak.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
398 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g tortellini
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 230 g pomidorów
  • 1 szklanka bulionu
  • 50 g śmietany 12%

Dodatkowo:

  • 10 ml oliwy do smażenia
  • starty parmezan i bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUmyj warzywa. Obierz marchew i cebulę. Usuń gniazda nasienne z papryki. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki, na przykład w kostkę.
  2. Podsmażanie warzywZacznij podsmażać warzywa. Najpierw cebulę i czosnek. Gdy się zarumienią, dodaj marchewkę i paprykę. Poczekaj kilka minut aż zmiękną i dorzuć pomidory
  3. Łączenie składnikówDo podsmażonych warzyw dodaj bulion i śmietanę. Gotuj całość przez około 10 minut. Na koniec dorzuć tortellini i trzymaj garnek na kuchence jeszcze przez około 2 minuty.

Wskazówka: Jeśli chcesz skrócić czas robienia zupy, użyj krajalnicy do warzyw.

Rada: Do zrobienia tej zupy możesz wykorzystać zarówno świeże pomidory, jak i te z puszki. Pamiętaj, że nie musisz ograniczać się do wskazanego zestawu składników. Świetnie sprawdzą się również inne produkty, na przykład cebula, zielony groszek itp.

Z czym podawać zupę z tortellini?

Dietetyczka Karolina Gąsiorek radzi, by serwować zupę ze startym parmezanem i paroma listkami świeżej bazylii. Możesz jednak wykorzystać również inne składniki, na przykład posiekaną kolendrę, natkę pietruszki czy szpinak typu baby. Sposób dekoracji zależy tak naprawdę od twojej inwencji twórczej.

Źródło: Karolina Gąsiorek/fitniefat_com
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...